Siunaus- ja muistotilaisuudet

Muistotilaisuudessa juhlitaan ja muistellaan vainajan elämää – mitä asioita hänessä arvostetaan, mitkä olivat lähellä hänen sydäntään ja minkälaisen jäljen hän jätti itsestään. Muistotilaisuus on tärkeä hetki ystäville ja perheelle jakaa ajatuksiaan ja muistojaan edesmenneestä ja saada vertaistukea suruunsa.

Tilaisuus voi olla vapaa tai muodollisempi, usein vähintään syödään tai kahvitellaan yhdessä. Muistotilaisuudessa voi olla ohjelmaa tai se voi olla vapaata seurustelua. Tilaisuus yleensä heijastaa vainajan persoonaa ja mieltymyksiä.

Yhteinen hetki vainajan muistamiseen

Hautajaiset ja muistotilaisuus räätälöidään aina vainajan toiveita, vakaumusta ja elämänkatsomusta kunnioittaen. Kaikkien uskontokuntien edustajat ja kirkkoon kuulumattomat ovat meille samanarvoisia.  Autamme juhlatilaisuuden järjestelyissä aina hautajaisohjelman suunnittelusta viranomaisasioiden hoitoon.

Ohjelma, esiintyjät, valokuvaajat

Hautajaisissa ja muistotilaisuuksissa on usein jonkinlaisia esityksiä ja ohjelmaa. Hautajaisissa voidaan kuulla musiikkiesitys tai puhe, mutta aivan yhtä hyvin ne voidaan järjestää muistotilaisuudessa tai jättää kokonaan pitämättä. Mitään varsinaista kaavaa ei siis ole, vaan jokainen tilaisuus järjestetään vainajan ja omaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Usein musiikki-, laulu- ja puhe-esitysten pitäjät löytyvät hautajaisvieraiden joukosta, mutta toisinaan voidaan haluta paikalle myös ammattiesiintyjiä. Olemme kokeneita hautajaisohjelmien järjestämisessä ja voimme antaa suosituksia paikallisista palveluntuottajista, kuten esiintyjistä, cateringista ja valokuvaajista. 

Valokuvaus tai videointi on suosittu tapa ikuistaa juhla ja sen vieraat. Hautajaisissa kuvataan usein kukkien ja tervehdysten lasku arkulle, siunaus ja arkun tai uurnan lasku hautaan. Kuvaaja löytyy usein vieraiden joukosta, mutta on aivan yhtä yleistä pyytää ulkopuolinen kuvaaja, jolloin ystävät ja omaiset voivat keskittyä itse tilaisuuteen. Kokenut kuvaaja osaa valita sopivat kuvaustilanteet ja toimia hienotunteisesti tilanteessa. 

Nykyisin toivotaan usein myös tilaisuuden striimaamista henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse paikan päälle osallistumaan. Tällöin hekin pääsevät osaksi hyvästien jättöä ja vainajan muistamista. 

Vinkkejä muistotilaisuuden järjestämiseen

 

Valokuva- tai videoesitys edesmenneen läheisen elämästä

 • Käy läpi kodin valokuva-albumit tai pyydä ystäviltä ja sukulaisilta kuvia ja videoita. Kerää samalla kuviin ja tilanteisiin liittyviä tarinoita ja anekdootteja, jotka voit kirjoittaa videoon tai kertoa sen esityksen aikana. 
 • Videolle voi valita sopivan musiikin vainajan musiikkimieltymysten mukaan. 
 • Videoon voi liittää mukaan myös läheisten muistelua äänenä tai videona
 • Esitykseen kannattaa koota edesmenneen elämän käännekohtia, kuten valmistujaisia, häitä tai  syntymäpäiviä. Näistä tilaisuuksista onkin usein kuvamateriaalia. Videon tarkoitus on kertoa vainajan elämästä ja hänelle tärkeistä asioista. Video on hyvä pitää noin 10 minuutin mittaisena, sillä sitä pidemmät esitykset saavat katsojan huomion herpaantumaan. 
 • Videon sijaan voi myös koota perinteisen valokuva-albumin, joka voi muistotilaisuuden aikana kiertää pöydissä. Albumiinkin kannattaa valita elämän käännekohtien kuvia maltillinen määrä, sillä jos vieraita on paljon ja kuvien ääressä muistelu meinaa venyä pitkäksi, eivät kaikki halukkaat välttämättä ehdi katsoa albumia.

 

Pyydä vieraita jakamaan muistojaan ja tarinoitaan vainajasta

 • Muisteluhetki voi olla spontaani keskustelunavaus tai sitä voi valmistella etukäteen pyytämällä vieraita miettimään tarinoita valmiiksi. 
 • Tarinoita voi myös koota muistokirjaan, jota vieraat voivat täydentää tilaisuuden aikana. 
 • Kirjaan tai albumiin perheeltä ja ystäviltä kootut muistot on hieno tapa säilyttää ne ja jakaa tulevien sukupolvien kanssa. 

 

Soita tilaisuuden aikana vainajalle tärkeää musiikkia

 • Pyydä perheenjäseniä valitsemaan muutama kappale, jotka olivat vainajan suosikkeja tai muuten hänen elämässään merkityksellisiä.
 • Musiikki voidaan sisällyttää tilaisuuteen esimerkiksi videon yhteydessä tai jonkun itse esittämänä. Tilaisuuteen voidaan myös pyytää ammattilainen esiintymään. 

 

Kerää muistokirja tai -laatikko

 • Muistokirja voi olla fyysinen kirja tai digitaalinen alusta tai kansio, johon kaikki vainajan tunteneet voivat käydä kirjoittamassa muistojaan ja tunteitaan vainajasta muiden surevien kanssa. 
 • Verkkoversion hyvä puoli on siinä, että henkilöt, jotka eivät pääse paikalle voivat osallistua sen koontiin. Myös muiden vieraiden on helppo palata siihen hautajaisten jälkeen. 
 • Muistolaatikko voidaan koota hautajaisten aikana. Voit pyytää vieraita tuomaan mukanaan jonkin pienen esineen, kuten kirjeen tai valokuvan ja kirjoittamaan siihen liittyvän tarinan paperille. Nämä esineet ja tarinat voidaan käydä tilaisuudessa yhdessä läpi ja koota ne sen jälkeen laatikkoon, jonka vainajan perhe saa muistoksi itselleen.

Aloita hautajaisten suunnittelu Memoria-sovelluksellamme

1.

Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa, kun sinulle sopii.

2.

Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman hautajaisjärjestelyistä. Tämä ei sido tilaamaan meiltä palvelua.

3.

Paikallinen Memoria-perheyritys ottaa sinuun pian yhteyttä ja käy suunnitelman läpi kanssasi.

4.

Saat täsmennetyn tarjouksen toivomastasi kokonaisuudesta.

5.

Hyväksyttyäsi tarjouksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä kuten sinä haluat.

Ota yhteyttä niin kuin sinulle sopii

Ota yhteyttä, jätä yhteydenottopyyntö tai aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa. Me autamme sinua hautausjärjestelyjen jokaisessa vaiheessa.

Puhelin (015) 162 222 (24 h/vrk)
mielonen@hautaustoimistomielonen.fi

Sinua palvelevat

Juho Martikainen

Tomi Marjo

Manu Pasanen

Juuso Martikainen

Suunnittele hautajaiset